Pretraga
Vaša korpa (0)

Vlad – poslednja ispovest

Vlad – poslednja ispovest


1,590.00 RSD


DRAKULA
Ime koje budi strah i najmračniju privlačnost.

Ipak, pripovest o pravom Drakula nije priča o čudovištu, nego o čoveku… i njegovim protivrečnostima. Onaj koga su zvali ,,đavolji sin’’ bio je tiranin i zakonodavac, krstaš i kasapin, mučitelj i junak, ljubavnik i ubica.

O njemu pripovedaju oni koji su ga najbolje poznavali; jedina žena koju je ikada voleo, njegov najbliži prijatelj i njegov ispovednik, koji krši pravilo svete ispovesti ne bi li razotkrio tajne uma čoveka, u istoriji zapamćenog kao Cepeš – Nabijač.

Njegova dela, međutim, prkose svim titulama. Ovo je priča o Vladu III Drakuli, njegovom životu koji izgara strašću, počev od godina provedenih među Turcima, preko mučenja, bitaka, pobede i izdaje, sve do poslednjeg Krstaškog rata gde će, možda, pod zastavog Zmaja i Krsta, pronaći iskupljenje za njegove nebrojene grehe.

Žanr: istorijski roman
Autor: K. K. Hamfriz
Format: 15x21 cm
Broj strana: 426
Pismo: latinica
Povez: tvrd
Godina izdanja: 2023.
ISBN: 978-86-82750-01-4


Komentari (2)
komentar
Gordana
25.06.2024.

Ovo je izuzetan istorijski roman koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Pratimo život Vlada Cepeša i njegovu borbu za svoj narod i državu. Pored izuzetnih opisa knjigom dominira i neka jeza koja se lagano pojačava kako radnja odmiče. Sve preporuke za ovo delo.

komentar
Marko
22.06.2024.

Odličan istorijski roman koji može da se posmatra i kao prednastavak Stokerovog Drakule jer nam daje širu sliku iz Vladovog života pre nego što je prodao dušu đavolu . U ovom delu je predstavljen iz dva ugla: kao pravdoljubiv borac koji je spreman na sve zarad ljubavi časti i osvete ali je prikazana i njegova mračna strana kroz detaljne opise mučenja koja je hladnokrvno sprovodio zbog čega je i dobio nadimak Nabijač. Na kraju ćete moći sami da donesete svoj sud o njemu jer ćete sve ono što je već poznato ali i ono što nikad nije ispričano o njemu dobiti na tacni. Ovaj roman i predstavlja Vladovo suđenje kao i pokušaj da se skine ljaga sa njegovog imena. Kroz priču ćete slušati svedočenja ljudi koji su mu bili bliski a sve zarad toga da se Redu Zmaja čiji je Vlad bio pripadnik vrati čast kako bi krenuli u Krstaški rat. Ima dosta preskakanja kroz vreme pa je potrebna koncentracija kako bi se lepo ispratila priča ali daleko toga da je nerazumljivo. Neki istorijski romani umeju da budu suvoparni jer se pisci razbacuju znanjem da često ne obrate pažnju na pripovedanje. Kod Hamfriza to nije slučaj. Stil pisanja je lep i vešto vodi čitaoca kroz priču tako da uživa u svakoj rečenici. I ono što mi se najviše dopalo ostavio sam za sam kraj: iako ste svesni da ne čitate fikciju u nekim delovima ćete sigurno pomisliti da je ovo baš taj trenutak kad će Vlad da se transformiše u vampira međutim od toga neće biti ništa. Knjiga nekoliko puta dolazi do same granice sa fikcijom zatim ponovo klizi nazad u realnost. Upravo to uzaludno iščekivanje je jedno od najvećih čari ove knjige.

Ostavite komentar
Captcha