Pretraga
Vaša korpa (0)

Emilija Hart

Emilija Hart rođena je u Sidneju i stekla je obrazovanje na Barker Koledžu. Studirala je pravo i englesku književnost na Univerzitetu Nju Saut Velsa, te započela advokatsku karijeru. Nakon studija seli se u London.

Sa dvadeset i šest godina pretrpela je moždani udar, te se nakon toga odlučila da ispuni svoj dečiji san i napiše roman.

Hart je počela da piše svoj debitantski roman, Vejvard, dok je živela u Kambriji, gde je i radnja samog romana smeštena. Dok je pisala, uporedila je zapisnike sa suđenja vešticama na Pendal Hilu 1612. godine i izveštaje o sve većem nasilju nad ženama tokom karantina, te primetila da ti slučajevi ,,užasno liče jedni na druge’’. Na intervjuu u Los Anđelesu, ona je između ostalog, odgovorila na pitanje šta ju je inspirisalo da napiše roman Vejvard. Hart je u tom intervjuu ispričala da je za suđenja vešticama saznala tako što su se desila nedaleko od mesta na kom je tada živela, i opisala da ju je inspirisala ,,protivrečnost predivnog krajolika i strašnih zločina kojima je isti svedočio’’.

Roman Vejvard objavljen je u Ujedinjenom Kraljevstvu u februaru 2023. godine, a u Sjedninjenim Američkim Državama u martu iste godine, gde je postao bestseler Nju Jork Tajmsa. Roman je potom osvojio dve nagrade čitalaca na Goodreads portalu, za najbolji debitantski roman i istorijsku fikciju 2023. godine.

Trenutno piše svoj naredni roman, Sirene, koji će biti objavljen 2025. godine.