Pretraga
Vaša korpa (0)

Vila Kader

Vila Kader – Ćerka Nebraske

Vila Kader rođena je 7. Decembra 1873. godine u Virdžiniji kao najstarija od sedmoro dece u svojoj porodici. Mada, ako biste prosečnog Amerikanca pitali gde je Vila Kader rođena, odgovor bi verovatno bio da je rođena u Nebraski. Iako se početak njenog života vezuje za Virdžiniju, a kraj za Njujork, Vila Kader uvek je bila, i ostaće, ćerka Nebraske. No, postoji razlog i za to.

1883. godine, njen otac, Čarls, seli svoju porodicu u Nebrasku, zemlju koja će oblikovati njen život i koja će pružiti nadahnuće za njeno bogato književno stvaralaštvo.

,,Plakala sam godinu dana’’, rekla je Vila Kader u kasnijim godinama života kada je opisivala svoj prvi susret sa Nebraskom. I zaista, prvih godinu dana u nepreglednoj ravnici Nebraske, prostoru u kome se na obzorju zemlja spaja s nebom i na kome je veličina svakog prizora bila nepojmljiva za ljudsko oko, Vila Kader osećala se potpuno usamljeno, odvojeno od civilizacije i svega ljudskog što joj je do tog trenutka bilo poznato. Opisala je svoje iskustvo kao ,,potpuno brisanje ličnosti’’. No, iz tako silnog osećanja proizašla je njena književnost, a sa njom i tadašnje, kao i sadašnje, poimanje američkog zapada, njegovog izgleda, duha i kulture.

Iako je taj prvi susret bio vrlo traumatičan za Vilu, tada devojčicu, iz njega se izrodila njena najveća ljubav. Naime, nakon godinu dana, Vila počinje da izlazi iz svoje školjke i kreće da upoznaje okolinu oko sebe. Počinje da posećuje komšije, doseljenike iz raznih evropskih zemalja koji su iz istih ili sličnih razloga otišli tako daleko u Novi svet – uglavnom su to priče o progonu, izgnanstvu, traganju i pronalaženju doma. Upravo su njihove priče i životi utkani u reči Vilinih besmrtnih romana.

No, pred kraj svog života, Vila Kader, tada neverovatno uspešna spisateljica i istaknuta ličnost američkog književnog kruga početka dvadesetog veka, odriče se svoje slave, iz nerazjašnjenih razloga, i odlučuje da spali sva svoja pisma. Štaviše, Vila odlazi i korak dalje i moli sve svoje prijatelje da učine isto. Tako lišava književne teoretičare sticanja višeg uvida u njeno stvaralaštvo i kao jedini trag svojih reči ostavlja književna dela.

Neki od njenih najpoznatijih romana, ,,O, pioniri’’, ,,Smrt dolazi po nadbiskupa’’, ,,Jedna izgubljena dama’’, ostaju ovekovečeni u američkoj književnoj tradiciji i kanonu. A među njima nalazi se i roman koji oslikava Kaderin umetnički duh i obeležava književnu tradiciju američkog zapada, ,,Moja Antonija’’. Ovim romanom, Vila Kader otkriva jedan novi svet i postavlja Nebrasku na književnu mapu Amerike, ili, rečima nobelovca Sinkler Luisa, ,,Vila Kader prvi je stanovnik Nebraske, a Sjedinjene Države preko njenih knjiga poznaju Nebrasku. Za njene čitaoce, ovaj roman predstavlja skupinu svih istinskih ljudskih osećanja i misli, puštenih na slobodu u beskrajnoj preriji, koja nastaju u dodiru sa sirovom i stvarnom zemljom.

A šta ovaj roman predstavlja za samu Vilu Kader? Možda najbolji odgovor na to daje epitaf uklesan na njenom nadgrobnom spomeniku, reči koje su prvi put baš u romanu ,,Moja Antonija’’ zapisane: ,,…to je sreća, biti rastvoren u nečem tako potpunom i velikom.’’